tiistai 20. helmikuuta 2018

Pihan kiveykset


Kiveyksiä voidaan tehdä betonikivistä ja luonnonkivistä tai näiden yhdistelmistä. Kiveyksiä voidaan käyttää pihoilla niissä paikoissa, missä tarvitaan tasaista pintaa. Tyypillisiä kohteita ovat talon edusta, kulkuväylät ja terassit. 

Taloa ympäröivällä kiveyksellä voidaan auttaa perustusten pysymistä kuivana. Kunnollisesti toteutettu kiveyksen kaltevuus sokkelin vierellä ja talon ympärillä ohjaa pintaveden pois perustuksista.

Kiveykset ovat pihan rakentamisessa kallis yksittäinen hankinta, mutta ne nostavat arvokkuudellaan kiinteistön arvoa, ovat näyttävä yksityiskohta sekä lisäävät asumismukavuutta.

Betonikiviä kaikkiin tarpeisiin


Betonikivien valikoima on laaja ja kotimaisiakin kivivalmistajia löytyy. Betonikivimalleista löytyy pieniä ja isoja, suorakaiteita ja neliöitä, tasaisella ja kuvioidulla pinnalla, ohuempia ja paksumpia. Betonilaatat lisäävät vaihtoehtoja. Jokaiseen kohteeseen on nykyään saatavana sopiva vaihtoehto. 

Tasaisella kiveyspinnalla on kaikkien mukava kulkea, mutta jos käytössä ovat lastenvaunut tai rollaattori, kova alusta on helppokulkuinen ja turvallinen. 

Kiveykset ovat käytännöllisiä talon edustalla, koska silloin kengissä ei kulkeudu hiekkaa sisätiloihin. Siivoamista on vähemmän ja lattiakaan ei naarmuunnu.

Jos nurmikon pinta-alaa halutaan vähentää, kiveys on yksi vaihtoehto nurmikon tilalle. 


Kiveyksen värillä on väliä


Perusväri betonikivissä on harmaa, mutta monia kiviä saa myös mustana, punaisena ja ruskeana tai kahden värin sekoituksena. Talon edustan kiveykseen voi etsiä sopivan värin talon katosta, mieluummin kuin kivijalasta. 

Vanhassa talossa luonnonkiveä muistuttavat harmaan ja mustan sävyt näyttävät kuitenkin luontevimmilta. Uusissa taloissa kaikki värit ovat mahdollisia käyttää, kunhan ne sopivat talon väriin ja pihan ympäristöön.

Vanhan kaksfooninkisen pohjalaistalon pihaan ei sovi vaaleanpunainen betonikiveys, mutta nykyaikaisen punakattoisen talon pihaan se taas näyttää hyvin luontevalta. Tumma väri on käytännöllinen autopaikoilla, siinä öljyläikät erottuvat vähiten.


Kun kiveyksessä käytetään vain yhtä väriä, elävyyttä ja vaihtelua pintaan saadaan vaihtamalla pinnassa ladonta- eli kuviomallia sopivissa paikoissa. Kulkuväylien ja terassien reunoilla voidaan käyttää eri kiveä tai saman kiven eri ladontaa kehystämään alue kauniisti. Kiveyksen keskellekin on mahdollista tehdä koristekuvio elävöittämään pintaa. 


Eri värisiä kiviä voidaan hyvin käyttää samalla pinnalla, mutta yleensä kaksi väriä riittää. Useamman värin käyttö tekee helposti kiveyksestä liian kirjavan. Tyylivalinnat


Kiveykset tulisivat sopia talon tyyliin, ikään, arkkitehtuuriin ja ympäristöön. Betonikiveykset yleistyivät vasta sotien jälkeen ja ennen sotia valmistuneiden talojen pihoissa luonnonkivistä tehdyt kiveykset näyttävätkin luontevimmilta. Eri aikoina ovat kiveyksetkin olleet erilaisia, kuten talot ja kasvillisuuskin.

Kaikenikäisten talojen pihoihin voidaan tarvittaessa kuitenkin betonikiveyksiä asentaa. Jos oikein vanhan talon pihassa käytetään betonikiviä, oiva valinta ovat vaikkapa kuluneeksi käsitellyt tai mukulakiveystä jäljittelevät kivet. Modernin talon kiveyksiin sopivat tunnelmaltaan nykyaikaiset betonikivet.

Betonikiviä voidaan latoa alustaansa useiden eri kuviomallien mukaan. Ladontamallia vaihtamalla sama kivi näyttää aivan erilaiselta. Samaa ladontaa ja kiveä kannattaa käyttää yhdellä alueella isolla alalla ja maustaa sitä toisella kivimallilla tai ladonnalla. Näin kiveyksen pinnasta ei tule levoton, mutta siinä on kuitenkin vaihtelua.


Pihan kaikilla kiveysalueilla tulisi olla yhtenäinen tyyli, jotta kokonaisuus on hyvän näköinen. Kaikkien kiveysalueiden ei tarvitse olla täsmälleen samanlaiset. Yhtenäisyyttä saa aikaan sama väri, sama kivityyppi, sama ladontamalli tai muu samanlaisena toistuva asia kiveysalueesta toiseen.
Suorakaiteen muotoisten betonikivien asennukseen on valittu levollisen ilmeen antava tiililadonta.Kiveyksen tulee kestää käyttöä


Kiveyksen käyttötarkoitus ratkaisee osaltaan, millainen kivi valitaan. Jos kiveyksen päältä ajetaan autolla, pinta-alaltaan pieni, mutta paksu kivi on kestävin. Iso ja ohut laatta on silloin poissuljettu vaihtoehto. 


Kävelyä ja pyöräilyä kestää mikä kivi tai laatta tahansa. Kaikkein suurimpia laattoja käytetään useimmiten vain terasseilla.


Kiveyksen hyvin tehdyt pohjatyöt palkitsevat myöhemmin, kun kiveys ei roudi eikä siihen tule vettä kerääviä painanteita. Routivilla savimailla tarvitaan maamassojen vaihtoa, salaojitusta ja routasuojausta, jotta pohjasta tulee kestävä. 


Hiekkaisella tontilla pääsee huomattavasti kevyemmillä pohjatöillä. Kiveyksen pohjan tekemisessä ei kannata säästää, pihalta löytyy paljon kannattavampia säästökohteita. 


Pohjien teon yhteydessä voi miettiä, minne olisi järkevää ohjata hulevedet. Pohjien kaltevuuden muotoilulla saadaan ohjattua vedet toivottuun paikkaan. 

Hulevedet voidaan ohjata vaikka kasvillisuusalueelle, nurmikolle tai erityiseen imeytyspainanteeseen. Näin vedestä saadaan hyötyä pihan kasteluun ja se ehtii suodattua ja puhdistua ennen mereen päätymistään.

Kiveyksen reunat tulee aina tukea, jotta kiveyksen reuna ei ala purkautua. Reunan tuentaan on useita vaihtoehtoja, esimerkiksi reunakivi tai kestopuusoiro jämäköittävät reunan. Reunimmaiset kivet voidaan asentaa myös maakosteaan betoniin.Betonikivet muotojen mukaan


Kiveyksen muoto vaikuttaa osaltaan, millaista betonikiveä voidaan käyttää. Eri kivituotteet taipuvat muotoihin eri tavalla. Pienikokoisilla kivillä saadaan toteutettua jyrkempiä kaarteita, kuin suurilla. 


Isot laatat taas toimivat luonnostaan paremmin suorareunaisilla alueilla, ellei sitten nähdä enemmän vaivaa muotoilemalla kiviä leikkaamalla. 


Jos kiveys on pyöreä, sen toteuttamisessa toimivat parhaiten juuri sen muodon toteuttamiseen suunnitellut betonikivet. Graniittisten noppakivien avulla saadaan myös tehtyä kauniita ympyröitä.Kiveysten liukkaus ja pintojen hoito


Betonikivi- ja luonnonkivipinnat kaipaavat talvella hiekoitusta. Ne kestävät hiekoitushiekkaa hyvin, mutta suola kannattaa unohtaa liukkauden torjunnassa


Lumen auraaminen traktorilla saattaa naarmuttaa kiveyksen pintaa ja rikkoa kiviä. Hellävaraisempaa lumen poistoa on kolaaminen ja linkoaminen. Kevyt lumenaurauskalusto säästää kiveystä. 


Hiekka ja roskat lähtevät kiveykseltä harjaamalla, mutta tahrat vaativat pesua. Ensin tahroihin kannattaa kokeilla vettä ja juuriharjaa. Jos vesipesu ei riitä, mukaan voi lorauttaa mäntysuopaa. 


Kovia kemikaaleja ja voimakasta harjaamista tulee välttää, samoin kuin hiekkapuhallustakin. Kivien pinnat voivat mennä lopullisesti pilalle liian kovasta käsittelystä. Höyrypesuakin voi kokeilla kiveysten puhdistukseen, jos pinta on pahoin likaantunut.


Sammalta ja rikkakasveja saattaa ilmestyä kiveyksen saumoihin. Painepesuria voi varovasti käyttää saumojen puhdistamiseen, mutta saumaushiekkaa joutuu yleensä lisäämään pesun jälkeen. Saumarauta on saumojen puhdistukseen kehitetty työkalu, jolla saa puhdasta jälkeä mekaanisesti.Luonnollisesti luonnonkiviä


Luonnonkivistä käytetään kotipihoissa yleisimmin liuskekiviä, seulanpääkiviä, noppakiviä ja nupukiviä. Liuskekiven v
ärivaihtoehtoina ovat harmaa, musta, pronssi ja valkoinen. Noppa- ja nupukiviä löytyy harmaana, mustana, punaisena ja valkoisena. 

Liuskekivillä voidaan laatoittaa esimerkiksi talon edusta, terassi tai sisääntulokäytävä. Liuskekivistä saadaan kauniita askellaattoja nurmikkoon tai soraan upotettavaksi. Autoilua liuskekivipinta ei kestä. 


Liuskekiveykset olivat erityisen suosittuja 1940-50-luvuilla, mutta sopivat mainiosti uusienkin talojen pihoihin. Liuskekiveys on työläs asentaa, mutta kaunis lopputulos on vaivan arvoinen. 


Seulanpääkivet ovat soranottopaikoilla hienommasta kiviaineksesta seulomalla erotettuja pyöreitä luonnonkiviä. Seulanpääkiviä voidaan asentaa isoksi pinnaksi, yhdistää niitä betonikivien kanssa samalle alueelle , tehdä reunus talon sokkelin ympärille tai ympäröidä niillä istutuksia. 


Rinteiden päällystyksessäkin seulanpääkiveys toimii erittäin hyvin ja on hyvä vaihtoehto nurmikolle. 


Seulanpääkivistä tehty kiveys on hidas asentaa, mikä nostaa asennustyön hintaa. Jokaisesta kivestä on yksitellen etsittävä oikea asento, kuinka se naputellaan paikoilleen. 


Korkokengillä ei ole kovin mukava kävellä mukulakiveyksen päällä. Autolla ajokin on miellyttävämpää tasaisella pinnalla. Mukulakiveys tuo kuitenkin uuteenkin taloon aitoa vanhan ajan tunnelmaa.

Graniitista valmistetut pihakivet ovat lohkomalla valmistettuja nupu- tai noppakiviä, joiden historia ulottuu yli sadan vuoden taakse. Nupukivi on suorakaiteen muotoinen ja noppakivi neliskanttinen kuutio. Graniittia voi käyttää isoilla pinnoilla yksinään tai pienissä yksityiskohdissa esimerkiksi betonikivien kanssa. 
Graniittisilla noppakivillä syntyy kaunista pintaa.


Graniitti henkii toisaalta arvokkuutta, toisaalta luonnonmateriaalina elävää lämminhenkisyyttä. Graniitti sopii kaikenikäisten talojen pihoihin ja on pinnoitteena erittäin kestävä. Julkisia aukioita ja katuja onkin päällystetty graniitilla lujuutensa vuoksi. 

Graniittikiviä voidaan latoa eri mallien mukaan kuten betonikiviäkin. Suomuladonta on ehkä yksi kauneimmista noppakivillä tehtävistä kuvioista.
Betoni- ja luonnonkiviä yhdistämällä saa vaihtelua kivipintaan. Keskellä mukulakivipuro betonikivien välissä. Oikealla pienet graniittinopat betonilaatoituksen reunan elävöittäjänä.


Kierrätyskin onnistuu


Pihakiviä voi mainiosti käyttää uudelleen kiveysten tekoon. Kivet nostetaan ylös, puhdistetaan ja asennetaan uudelleen. Uusien ja käytettyjen betonikivien eron huomaa puhdistuksesta huolimatta, jos ne asetetaan vierekkäin. 

Eri-ikäisiä kiviä käytettäessä samalle alueelle voi sekoittaa uusia ja vanhoja kiviä tasaisesti koko kivettävälle pinnalle, rajata ne eri kivityypillä omiksi alueiksi tai olla välittämättä värieroista. Ajan saatossa kivet kuluvat kuitenkin saman näköisiksi.

Kiveykset ovat pitkäikäisiä, kestäviä ja helppohoitoisia pihan päällysteitä. Niillä voidaan korvata nurmikkoa ja lisätä pihan käytettävyyttä. Kiveysten ja muiden päällysteiden vaihtelu tekee osaltaan pihan mielenkiintoisemman näköiseksi. Kaunis, hyvin suunniteltu ja toteutettu tyylikäs kiveys voi olla pihan kruunu.

Seuraavassa postauksessa kerron pihan päällystevaihtoehdoista.


Tervetuloa mukaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vaihtoehtoja nurmikolle?

I so nurmikko on eniten työtä vaativa osa pihaa. Nurmikko on edullinen perustaa, mutta hoito tulee kalliiksi, jos laskee vaikka pelkkään ...